torsdag 5. mai 2011

Om å leve!


Jeg har nevnt tidligere nevnt at det er jobbigt å holde rett fokus. Fokus på å leve, ikke bare overleve - eller hvor lenge jeg vil overleve.
Hos oss har vistor nytte av å lese diverse bøker - høyt. Dette hjelper til å gi refleksjon over situasjonen, å ikke la angsten ta overhånd. Men gå inn i den vasnkelige prosessen det er å skulle gi slipp.

De tre siste bøkene vi har lest er:
"Å stirre på solen" Om å overvinne frykten for døden av Irvin D. Yalom
Å kunne stirre på døden, møte din egen dødelighet, kan være avgjørende for hvordan du velger å leve livet videre: Hvordan du kommuniserer med dem du er glad - og med deg selv.

"Det ender godt" Johannes Møllehave - om døden En dansk prests tanker om spørsmålene som oppstår ved livets avslutning. Hva er meningen med alt, og hvordan finner vi håp når vi skal dø, eller når våre nærmeste dør fra oss?

"Blant løver" Å leve med livstruende sykdom av Marianne Davidsen-Nielsen. Denne boka har vi lest før, og jeg har jo tidligere referert til den da jeg fikk svulst i hjernen. Om å leve med løvene!
Nå har vi tatt den fram igjen, og har stor nytte av det. Denne boka burde være obligatorisk for alle som arbeider med mennesker som har livstruende sykdom!
Boka gir mange konkrete eksempler og forklarer hvordan pasienter og deres familier kan finne håp slik at angsten for sykdom og død kan omskapes til frihet og styrke!

Dette var et lite gløtt inn i "grinetimen". Ja, det blir gjerne til litt grining når en får kontakt med følelsene sine. Men jeg tror det må til for nettopp å holde fokus på å LEVE framfor å overleve...

Kanskje heavy stoff dette. Les de som vil, eller velg å la være. Ha det bra! Jeg er snart tilbake.

2 kommentarer:

  1. Takk Inger for gode og vanskelige tanker.
    Masse klemmer fra meg

    SvarSlett
  2. Tenker på deg! Klem fra Mette :)

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.