fredag 18. mars 2011

Frokost, 2 og Valnøttbrød

Frokost med tabletter, alternativ 2 består av yoghurt med frokostblanding (oppskrift lagt ut tidligere) og banan. Tabletter sammen med vann, vann, vann. Alt for å holde fordøyelsen i gang. Det må man passe på når man tar så mye medisiner. Min karaffel følger meg gjennom dagen. Legg merke til vårblomsten på bordet, den kom sammen med en venninne i går. Deilig! Hvertfall vår inne på bordet!
Men UTE er det visst noen som har skrudd tida tilbake. Snøfall 18. mars er ikke så veldig vanlig på disse trakter!

Jeg er blitt bedt om å legge ut oppskrift på Valnøttbrød. (Hadde visst bilde av det under baksten før jul)

Valnøttbrødet som jeg baker er etter oppskrift av Morten Schakenda, Bakaren i Lom. Han har gitt ut boka: " Om boller og brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom". Løp og kjøp, så får du alle oppskriftene! Han har en helt spesiell måte å bake på. Det er ikke mye jobb hvis du har en god kjøkkenmaskin og vekt. Men du må ha TID - det går en hel dag!

11/4 kg hvetemel
50g sammalt rug grov
50g siktet rugmel
50g sammalt spelt
50g sammalt hvetemel
40g maltekstrakt (Meny har dette på glass)
1liter vann
Blandes i kjøkkenmaskin, elt i 2 minutter og la deigen hvile i en halv time.
Tilsett
20g salt
15g gjær
Elt i 15-20 minutter på sakte fart.
Ha i 100g valnøtter og elt i 2 minutter på rask fart.

Dekk med plastfolie, og la heve i 3 TIMER!!

Ta deigen ut av bollen over på bakeunderlag. Del i 3 emner og la heve 1 time til. Ha plast over deigen mens den hever. Så elter du litt på bordet, former til 3 brød som du legger over i langpanna. La dem heve mens ovnen blir varm. Snitt brødene på toppen, og stek på 220 gr, etter 5 minutter skrur du ned til 180 gr. Stek videre i ca 40 minutter. Sett gjerne litt vann i bunnen av stekeovnen for å få damp (1/2 dl). Avkjøl brødene på rist! lykke til og Bon appetit!

Jeg føler meg mye bedre i dag! Lettere på foten, raskere i bevegelsene. God balanse. Det er deilig! Blir nesten litt euforisk! Brøddeigen min er snart ferdig hevet, sola skinner etterhvert også. Sol ute, sol inne, sol i hjertet , sol i sinnet!

Ha en fin fredagskveld!


3 kommentarer:

  1. Så herlig å lese:)))Og ja, boken har jeg kjøpt etter å ha sett den hos deg, mye koselig å lese om også! Og også om den måten han elter deig på, gode tips der! Kos deg i helgen, plutselig er det vår igjen her:)

    SvarSlett
  2. Høres bra ut dette Inger :) :)

    SvarSlett
  3. Kjære Inger! Takk for at du minner meg på å være takknemlig over de små detaljene i livet jeg så ofte overser! "Snart skal våren komme / snart skal jorden bli ny !! " Gode hilsener fra Brita

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.