søndag 5. desember 2010

Bakedag og stemning i desember

Lørdag var tiden kommet for å bake årets fruktkake. Den er alltid det første av julebaksten. Da finner jeg fram mine gamle 70-talls Røsti boller som vi fikk da vi giftet oss (1977).. Altså helt tidsriktige da som nå.... God kjøkkenvekt - digital - , gode bakeboller og en gammel håndmixer er mine beste verktøy for baksten!
Merk deg og så at mitt gode juleforkle er kommet på....
Her kommer verdens beste oppskrift på FRUKTKAKE:
225g smør
375g sukker
6 egg
2 dl rømme
230g hvetemel
2ts vaniljesukker
1ts muskatnøtt
1ts allehånde
2ts kanel
1ts nellik
1ts natron
225g blanding av fiken og aprikos
1pk rosiner
225g dadler
1 liten boks knust ananas (uten kraft)
225g nøtter
Del opp frukten og dryss den med litt av melet. Rør smør og sukker godt. Ha i litt mel og eggene et om gangen og rømmen. Så resten av det tørre. Ha i frukten og bland godt. Fordel røren i langpanne og stek den ved 125gr i 90 minutter. Del kaken i mundre stykker og pakk den inn i folie. Kaken er best når den får ligge noen uker, kan også fryses. Lykke til!
Her er dagens "fangst". I tillegg til fruktkaka (i bakgrunnen) bakte jeg havrekjeks. Hjemmelaget havrekjeks hører også med hos oss til jul. Det ble litt mye kjevling for for meg, var helt utslitt etterpå.
Etter bakingen dro jeg en tur på fars grav. 4.desember er nemlig 4 år siden han døde, og da synes jeg det godt kan være lys på gravstedet. Jeg synes fortsatt det er vemodig at han døde på denne tiden. Og så kan man lure på om han sitter i den syvende og ser hva vi gjør med huset hans.... Tror i tilfelle han synes det er helt greit.
I dag er det 2. søndag i advent. Dette er en fin tid for stemningsmennesker! Her er en gammel advent/julestake som har kommet fram igjen i år etter mange år på boden.
Nå pryder den gangen vår sammen med en gammel juleduk som min gamle mor sydde for mange år siden.. Ble ganske fin den også!

Hvis det er noen av mine sangvenner i Scala som titter innom, så vil jeg bare ønske Lykke til med konserten i kveld! Hadde tenkt å få med meg konserten, men nå ble det andre ting "på plakaten" i stedet. Vi får se hvordan det blir for meg på nyåret.

I morgen drar jeg til Bergen, skal være litt hos min sønn før jeg drar på sykehuset på onsdag. Kommer kanskje mer fra den forurensede by..... Ha det bra, klem til alle!!

2 kommentarer:

 1. Hei Inger!
  Flott bakst. Ser at jeg må bake havrekjeks, nydelig med meierismør og brun ost på.
  Tenkte på deg da vi hadde konserten i kirka nå i kveld. Vet at du så gjerne ville ha vært med. Husker med glede for ikke lenge siden da du leste en fin julefortelling. Det er en flott opplevelse å synge de gode og gamle julesangene, noen var med nytt tonefølge.
  Ønsker deg lykke til i Bergen. Det dere går gjennom nå er av større belastning enn hva vi kan ane.
  Hilsen Ragnhild

  SvarSlett
 2. Tusen takk for omtanke Ragnhild! Det er godt å bli sett når man har det vanskelig! Jeg skulle så gjerne vært med dere, ja! Hils alle sammen fra meg!
  I kveld begynner jo jubileumskoret også, men jeg står på farten til Bergen. Skal først slappe av i dag og i morgen før Haukeland på onsdag. I morges reiste to ganger Ingrid til Berlin for å besøke din flotte datter Ingrid. De skal kose seg sammen helt til fredag! Veldig kjekt!

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.