Men UTE er det visst noen som har skrudd tida tilbake. Snøfall 18. mars er ikke så veldig vanlig på disse trakter!
Jeg er blitt bedt om å legge ut oppskrift på Valnøttbrød. (Hadde visst bilde av det under baksten før jul)
Valnøttbrødet som jeg baker er etter oppskrift av Morten Schakenda, Bakaren i Lom. Han har gitt ut boka: " Om boller og brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom". Løp og kjøp, så får du alle oppskriftene! Han har en helt spesiell måte å bake på. Det er ikke mye jobb hvis du har en god kjøkkenmaskin og vekt. Men du må ha TID - det går en hel dag!
11/4 kg hvetemel
50g sammalt rug grov
50g siktet rugmel
50g sammalt spelt
50g sammalt hvetemel
40g maltekstrakt (Meny har dette på glass)
1liter vann
Blandes i kjøkkenmaskin, elt i 2 minutter og la deigen hvile i en halv time.
Tilsett
20g salt
15g gjær
Elt i 15-20 minutter på sakte fart.
Ha i 100g valnøtter og elt i 2 minutter på rask fart.
Dekk med plastfolie, og la heve i 3 TIMER!!
Ta deigen ut av bollen over på bakeunderlag. Del i 3 emner og la heve 1 time til. Ha plast over deigen mens den hever. Så elter du litt på bordet, former til 3 brød som du legger over i langpanna. La dem heve mens ovnen blir varm. Snitt brødene på toppen, og stek på 220 gr, etter 5 minutter skrur du ned til 180 gr. Stek videre i ca 40 minutter. Sett gjerne litt vann i bunnen av stekeovnen for å få damp (1/2 dl). Avkjøl brødene på rist! lykke til og Bon appetit!
Jeg føler meg mye bedre i dag! Lettere på foten, raskere i bevegelsene. God balanse. Det er deilig! Blir nesten litt euforisk! Brøddeigen min er snart ferdig hevet, sola skinner etterhvert også. Sol ute, sol inne, sol i hjertet , sol i sinnet!
Ha en fin fredagskveld!